באנר עם צבא
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

“נשים ביישוב אמרו לי: איפה האחריות שלך, לקום ולהתגרש ככה?”

טלי פרקש, 16/11/2023, צילום: רותם שי

השיפוטיות, הרכילות וההאשמות חסרות הבושה: אורית הורוביץ-סיסו לקחה את החוויה שלה כגרושה דתייה והפכה אותה להצגת תיאטרון. כשחזרה לקריית ארבע עם ההצגה, כמה מנשות הקהילה ביקשו ממנה סליחה. “הבן שלי אמר לי: ‘אמא, תשימי כיסוי ראש באספת הורים, אני מתבייש שתבואי בלעדיו ושידעו'”, היא מספרת

לא קל להיות גרושה דתייה, בטח לא כשיש לך שישה ילדים. אורית הורוביץ-סיסו למדה את זה על בשרה, כשהתגוררה בקריית ארבע. “נתקלתי בכעס העמוק של הרבה נשים שאמרו: ‘מה את חושבת, שלי טוב בזוגיות? אבל יש זוגיות ויש לך ילדים, איפה האחריות שלך, לקום ולהתגרש ככה?’ זה טלטל אותי מאוד”, היא מודה.
“עברתי עם עצמי דרך ארוכה”, היא מסבירה, “התאבלתי עוד קודם לכן הרבה על אובדן החלום של המשפחתיות, וההבנה הכואבת הייתה שאין פה אפשרות אחרת. מבחינתי, הרגשתי שאני יוצאת לחופשי. ואז כולם הגיעו עם משפטים, אמירות, האשמות”.
מציאות החיים ביישוב לא היטיבה איתה. “מטבעי אני אדם פתוח וחייכני, וגם הייתי דמות מוכרת בקריית ארבע”, היא מספרת. “כל הטקסים ביום העצמאות, הפקות סרטים, אירועים – זו הייתה אני. אז אנשים הרגישו בנוח לבוא ולהגיד לי מה הם חושבים, בפרט אחרי שהם פנו לגרוש שלי ושמעו ממנו שהוא דווקא היה ממשיך עם הקשר הלאה – וממש לא הייתי מעוניינת להיכנס לפרטים שיסבירו למה להיות ביחד זו ממש לא אפשרות מבחינתי”.
מחאות בנוסח: “למה נותנים לגרושה במה?”
את החוויה המפוקפקת הזו, של גירושים מנקודת מבטה של אישה דתייה ואם לשישה, הפכה הורוביץ-סיסו להצגה בשם “חד אורית”. כבמאית ושחקנית היא מעבירה לקהל, באמצעות התיאטרון, את הקשיים שחוותה בדרך – כולל הרכילות מסביב והתגובות המציקות. היום היא כבר גרה בקיבוץ חפץ חיים, אבל באחת הפעמים היא סגרה מעגל וחזרה לקריית ארבע – כדי להעלות שם את ההצגה.
“הופעתי בקריית ארבע אחרי הצגת הבכורה שהייתה בירושלים. הגיעו כמעט 300 נשים לאולם, שזה סדר גודל שלא נראה בקריית ארבע, למעט הצגות ילדים”, היא מספרת. “כשיש הצגות מעורבות עם גברים ונשים תמיד יש שם מחאות וקריאות כמו ‘מה יהיה איתנו’ ו’איך נותנים לדבר כזה להתרחש’, אבל במקרה הזה מנהלת היכל התרבות קיבלה פניות שונות שלא אהבו גם את עצם הרעיון שנותנים לגרושה במה. מישהו שלח לה הודעה שבה הוא ביקש לדעת האם אני בעד לעודד גירושים, ולמה עושים הצגה דווקא על זה כשיש כל כך הרבה נושאים לעסוק בהם. היא אמרה לי: ‘אני רוצה לחזק אותך ואנחנו רוצים שתבואי ותופיעי אצלנו’. זה הוכיח את עצמו בסוף”.
“אחרי ההצגה הגיעו אליי נשים כדי לבקש ממני סליחה”, היא מגלה. “האמת היא שלא זכרתי אפילו מי אמר מה. בשלב מסוים את פשוט משחררת, זה כל כך טראומטי שאת רק רוצה להחליק ולעבור הלאה. מישהי אמרה: ‘שמעתי את עצמי מהפה שלך’, או ‘אורית, מתאים לי להיות כזאת, אבל לא יודעת אם הייתי – ואם כן, אז סליחה’. הן הבינו את הקושי, וההבנה הזאת ריגשה אותי מאוד”.
“הילדים התביישו לספר שאנחנו גרושים”
הורוביץ-סיסו (39) עוסקת בהוראה ובתיאטרון, וטוענת שיש בין התחומים נקודות משיקות שהיא אוהבת מאוד. היא הספיקה לביים ולהעלות הצגות שנוגעות בשלל סוגיות חברתיות משעשעות או מרירות, כמו יחסי כלה-חמות או התמודדות עם סרטן שד, אבל הפעם היא מעמידה על הבמה את עצמה ואת הסיפור האישי שלה.
לכאורה, מדובר בנערת פוסטר של החינוך הציוני-דתי. “גדלתי בכפר הרא”ה, שני ההורים שלי היו מורים. ממש גדלתי בבניין הר”מים (רבנים-מחנכים) של הישיבה שם, שזאת חוויה בפני עצמה. היו טיולים בפלחה עם הטרקטורון, הייתי ילדת טבע”, היא נזכרת.
גם הנישואים הגיעו מוקדם: “הייתי כמעט בת עשרים. הוא היה שלוש שנים מעליי, למד בקריית ארבע, והיה ברור מאוד שנגור שם. זה התחיל כנקודת מעבר עד שאסיים את הלימודים, כי רציתי משהו כפרי יותר, אבל בסוף השתקענו בקריית ארבע. אהבתי את הקהילתיות של המקום, גרתי שם 20 שנה. לי ולגרוש שלי יש יחד שישה ילדים, הגדול בן 18 וחצי והקטן בן שבע וחצי. זה היה מאוד צפוף ואינטנסיבי. לשם כך התכנסנו, מה שנקרא”, היא אומרת בשעשוע מריר.
לא היה קל לבשר לסביבה על הכוונה להיפרד. “להודיע שאנחנו מתגרשים זה כמו להודיע על תאונת דרכים. הלב מגלה עוד קודם שזה נגמר, אבל את בוחרת לעשות הכול כדי לא להתעמת עם האמת. את אומרת לעצמך: אני כן אנסה, ובכל מחיר”, היא מתארת. “היום אני יודעת שלא הייתי לבד, וזאת חוויה משותפת של רבות. הילדים ידעו שאנחנו בטיפול זוגי, כי היה חשוב לנו לעשות את זה יפה, אבל הגישה שלהם הייתה: ‘אתם בטיפול? יופי, אז תמשיכו אותו, למה להתגרש?'”
איך הילדים הגיבו על ההחלטה הסופית להפריד כוחות? “היו צרחות, היו תגובות קשות, זאת חוויה מטלטלת. כן הקפדנו בהתחלה לא להיכנס לסיבות ולהסברים, פשוט נצמדנו לתשובה שלא יכולנו להיות בעל ואישה כמו שצריך, ונמשיך להיות אבא ואמא שלהם תמיד. אמרנו את מה שאנחנו אמורים להגיד, עם הנחיה של פסיכולוגית ילדים, ועדיין, הטראומה היא טראומה. הילדים שלי התביישו לספר שאנחנו גרושים. הורדתי כיסוי ראש, ואני לא נראית כמו נערה מתבגרת. יש לי בנים גדולים בישיבות תורניות מאוד, זה ללא ספק קשוח. כשהגעתי לאספת הורים בישיבה, הבן שלי אמר לי: ‘אמא, תשימי כיסוי ראש, אני מתבייש שתבואי בלעדיו ושידעו'”.
לבד בבית הכנסת
במשך תקופה ארוכה היא עוד המשיכה להתגורר בקריית ארבע. “הגרוש שלי, שהוא לא דתי כיום, עבר ליישוב סמוך – ואני בעצם נשארתי בחזית. היום את שומעת אותי מדברת על זה רגועה, אבל בזמנו, אחרי שאנשים היו אומרים לי דברים בנוגע לגירושים, הייתי פשוט פורצת בבכי חסר שליטה. הייתה מישהי שאמרה לי: ‘את צריכה למעט את עצמך. את כל הזמן במרכז, עושה דרמה'”.
כלומר, שהדומיננטיות שלך היא מה שהרס את הקשר? “לגמרי, ושאם את דומיננטית – תהיי כזאת בעבודה, למה להביא את זה הביתה? אנשים פשוט לא ידעו איך להכיל את זה. הייתה מישהי שאמרה לי: ‘אני לא רוצה להזמין אותך לשבת, כדי שלא תעשי עיניים לבעלי’. זה אמיתי. היא לא אמרה את זה במילים האלו בדיוק, אבל זה מה שנאמר. המטפל הזוגי שלנו נתן לי הצעה שהתחילה את התהליך שחיזק אותי: ‘תסתכלי על התגובות של אנשים כאנתרופולוגית. את יכולה להבין מה מצב הזוגיות שלהם דרך השאלות, דרך התגובות. את בסך הכול מראה שמשקפת את הקשיים שלהם'”.
אחד ההיבטים המורכבים במיוחד לדתיות בגירושים נסוב סביב העובדה שחלק גדול מההתנהלות הקהילתית בשבתות מתרחש בבית הכנסת, ואבא כבר לא נמצא בסביבה כדי ללוות את הילדים בתפילות. “זאת באמת סוג של יתמות. גרנו בשכונה מעורבת בקריית ארבע של דתיים וחילונים, שזה לא ה’הארד קור’, והיו שני שכנים שאמרו לי: ‘אנחנו עם הילדים שלך. שרק יגיעו, אנחנו נהיה איתם שם’. אבל הילדים סירבו לעשות את הצעד הזה. הם לא רצו להגיע לבית הכנסת. רק אם הזמנתי דודים או את ההורים שלי, הם הסכימו. אם לא, הם פשוט לא הלכו לבית הכנסת”.
בסופו של דבר, לפני כחצי שנה היא עברה להתגורר ליד הוריה, בקיבוץ חפץ חיים. “הקרבה היא מיוחדת ומשמעותית. טוב שהילדים יראו גם יציבות של זוג שחי ביחד”, היא אומרת. “הבן הקטן שלי, לצורך העניין, לא זוכר חיים משותפים שלנו יחד. נפרדנו כשהוא היה בן שנתיים וחצי. מצד שני, יש בזה גם כאב: במסגרת עבודה לבית הספר, אחד הבנים שלי היה צריך לשאול את ההורים שלו על משבר כלשהו שהיה להם ועוד שאלות סביב הקורונה. הוא לא חשב בכלל לראיין אותי ואת אבא שלו, אלא ישר פנה לסבא וסבתא”.
“אנשים יושבים בהצגה ומחכים לשמוע למה”
ההצגה שלה, “חד אורית”, לא מתמקדת במה שהיה לפני הגירושים והוביל אליהם – אלא בתהליך הגירושים עצמו, המושווה בה למוות. “יש בהצגה משהו נקי מאוד, מבחינת ההתייחסות. אני לא מספרת למה התגרשתי. אנשים יושבים בהצגה ומחכים לשמוע את זה, כי זה מסקרן ו’חייבים להבין מה קורה’. הנקודה היא שזה לא באמת משנה למה – יש לך תיוג על המצח. את גרושה”.
לדבריה, “בתיאטרון לומדים להיכנס לנעלי האחר ולהסתכל אפילו על עצמך מבחוץ. למדתי לאט-לאט להסתכל ולזהות את הפחדים של אחרים, ולא לקחת על זה בעלות. אמרתי לעצמי שאסור לי בשום אופן להימנע מיציאה מהבית או לא לקחת על עצמי פרויקטים שונים בגלל התגובות, ואני חייבת להמשיך הלאה”.
אחת ההאשמות שהוטחו בה הייתה שהיא “נראית טוב אחרי הגירושים”. בהצגה יש קטע שבו היא מורידה את כיסוי הראש על הבמה ואומרת לקהל שאולי גירושים הם דבר רע, אבל להיות בנישואים לא טובים זה רע יותר. המסר הזה הוא אחד הקשים ביותר לעיכול בחברה המקדשת את המבנה המשפחתי המסורתי.
ההצגה נוצרה כהצגת יחיד, אך משולבים בה קטעי משחק ומוזיקה שאליהם מצטרף אחיה של אורית, אביעד הורוביץ. “המופע מפגיש את הקהל עם המון זוויות. את מול ההורים שלך, מול הילדה שלך, מול הקהילה, מול אנשי מקצוע – כולם שם”, היא מסבירה. “בחרתי להמחיש את זה בצורה שלא מאפשרת לצופה לנוח בין לבין, כל הזמן יש התרחשויות. מעין רכבת הרים רגשית”.
איך נולד הרעיון להעלות גם את אחיך לבמה, לצידך? “אחי הקטן והמהמם הוא מוזיקאי מדהים. הוא דתל”ש, וחשוב לי לציין שאני מקבלת מלא הצעות לשידוך אחרי כל הופעה. יש בינינו פער של כמעט חמש שנים וקשר מאוד-מאוד טוב, גם במובן של חיזוק במציאות לא פשוטה. ידעתי שאני לא רוצה לוותר על המוזיקה שלו ושזה משרת אותי כשחקנית על הבמה, ואז ביקשתי ממנו להצטרף בקטע אחד בהצגה, כשאת שאר הדמויות אני מגלמת. גילינו את יכולות המשחק שלו, ולכן עכשיו הוא נמצא על הבמה יותר. וכן, בלי קשר, אח ואחות על הבמה זה קסם”.
לומר לא לשיפוטיות
התגובות להצגה מגיעות לדבריה גם מכיוונים בלתי צפויים. “בהצגה ב’גולה’ בפתח תקווה הגיעו גם שני גברים חרדים גרושים, שלא אמורים לכאורה לראות אישה שרה ומציגה על הבמה. אחד מהם אמר לי שבתור גבר זה הציף אותו, בפרט הקטע שעסק ברכילויות”, היא משחזרת, “אבל אז הוא אמר לי: ‘קשה לי עם זה שאת אומרת שגירושים זה לא כישלון. בעיניי זה כן’. ככה מתחיל שיח, כל אחד מהמקום שלו”.
היא נזכרת כי “הייתה מישהי אחרת בהליכי גירושים שהמשפחה שלה לא הייתה בתמונה, ואחרי ההצגה היא הבינה שהיא צריכה להכניס את בני המשפחה לתמונה גם כן. היא הבינה את המחיר שהיא משלמת על הבחירה לעשות את זה לבד”.
עם איזה מסר היית רוצה שהצופים בהצגה ילכו הביתה? “לצד שיקוף של החוויה, המטרה שלי היא גם לגרום לנשואות ולנשואים לא להיות בעמדה של שיפוטיות, בטח לא בגלל נורמות חברתיות – ולא להיות בעמדה שישר נותנת עצות ואומרת לאחֵר מה נכון לו. רציתי להעביר לכל אחת ואחד שיושבים בהצגה שלכולנו יש התמודדויות משלנו, פומביות יותר או פחות. כולנו מתמודדים עם מה שהחיים מזמנים לנו, וכולנו יכולים גם לצמוח מתוך הקושי”.

שתפו את הכתבה

תגובות

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

כתבות נוספות

הספריה כוללת תכנים המונגשים באמצעות הנגשה קולית ושפת הסימנים לצד תכנים העוסקים בעולמם של אנשים עם מוגבלויות

כ׳ בכסלו ה׳תשפ״ד – 03/12/2023

מחזמר שהוא סיפור חייו של הבאבא סאלי עם מוזיקה מקורית של שלמה בר איש “הברירה הטבעית” בחגיגות ה 80 שלו!

כ׳ בכסלו ה׳תשפ״ד – 03/12/2023

הסונטות של מנדלסון הן לא רק מפסגות הרומנטיקה הגרמנית לעוגב, אלא מאבני הדרך של ספרות העוגב בכלל. מנדלסון למעשה יוצר צורה חדשה בכתיבה לעוגב

כ׳ בכסלו ה׳תשפ״ד – 03/12/2023

בימים שכולנו מחפשים אופטימיות ותקווה, התאחדו הזמרים והיוצרים ישי לפידות, מוטי וייס, חיים פורטל ודיוויד טויב לביצוע מחודש של השיר “ביום ההוא” של הזמר והיוצר חיים פורטל

כ׳ בכסלו ה׳תשפ״ד – 03/12/2023

אפי בניה, המנהל האמנותי של “ימי הולגאב”: “בתוך כל העצב והכאב העמוק של כולנו, ומתוך הרצון להמשיך ולחזק את החוסן שלנו – פסטיבל הולגאב

י״ח בכסלו ה׳תשפ״ד – 01/12/2023

הסרט “התזמורת” מביא לראשונה את סיפור תחנת הרדיו “בית השידור הישראלי” שהפכה להיות קול ישראל בערבית. עם קום המדינה ועליית היהודים

י״ח בכסלו ה׳תשפ״ד – 01/12/2023

הילדים.ות שיבקרו בגלריה במהלך חג החנוכה יקבלו הזדמנות לחקור ולהאיר את התכונות השונות שמשקפות גבורה על פניה השונות ואת החיבור

י״ח בכסלו ה׳תשפ״ד – 01/12/2023

אליסה בארץ הפלאות’ מאת דוד זבה ובבימויו של גדי שכטר יום שני | 11/12 | 10:00 ‘מה עושות האיילות?’ בניהולו המוסיקלי של ערן זהבי

י״ח בכסלו ה׳תשפ״ד – 01/12/2023

מנצח – ניתאי ראך צ׳לו – הלל צרי, מרק לברי – ״על נהרות בבל״ לתזמורת מיתרים יוזף היידן – קונצ׳רטו לצ׳לו מס׳ 1 בדו מז׳ור יוזף היידן – סימפוניה מס׳ 49

י״ח בכסלו ה׳תשפ״ד – 01/12/2023

בית הקונפדרציה ע”ש חיים גורי בירושלים יקיים בסוף דצמבר סדרת אירועי מוזיקה ייחודית בשם “ימי העוד”

ט״ו בכסלו ה׳תשפ״ד – 28/11/2023

בימים קשים אלו, בצל המלחמה ועל מנת להראות מעט מין האור, חנות מוזיאון ארץ ישראל, תל אביב מציגה את קולקציית החנוכיות לחג הקרב

ט״ו בכסלו ה׳תשפ״ד – 28/11/2023

שש קרמיקאיות מיישובי הערבה התיכונה, פתחו את מבני הסטודיו שלהן ללא תשלום, לאמניות נוספות מכל הארץ, לקהל הרחב, ולתושבי העוטף המתארחים

י״ד בכסלו ה׳תשפ״ד – 27/11/2023

לא קל למצוא את המילים לתאר את מה ששמענו מאלו שיודעים ומאלה שהיו עדים למעשים, לרציחות, להרג ולאונס של חמאס כאן ב-7 באוקטובר

י״ד בכסלו ה׳תשפ״ד – 27/11/2023

להקת המחול ורטיגו חוזרת להופיע עם יצירתה הידועה של נעה ורטהיים- “מאנא”, שעלתה לראשונה ב-2009. במהלך החזרות ובשלב היצירה אף אחד לא שיער

י״ד בכסלו ה׳תשפ״ד – 27/11/2023

השנה: במתכונת מצומצמת ותוכנית המציבה בקדמת הבמה מוזיקאים ישראלים מצוינים, יהודים וערבים, לשלושה ימים של קונצרטים משובחים

י״ג בכסלו ה׳תשפ״ד – 26/11/2023

בהשראת ימים מורכבים אלו, כשפחד וחוסר אונים שולט, והלב השבור רוצה תשובות ונחמה – משחרר משה קליין סינגל חדש שמבטא במילותיו את התחושות

י״ג בכסלו ה׳תשפ״ד – 26/11/2023

כחלק מהפעילות השתתפו במיזם ארצי “לאסוף את השברים”, לזכר נרצחי ה-7 באוקטובר, בהכנת פרפרים מפסיפס, בהדרכת האמנית דליה מטמון בגלריית “מטמון בערבה”

י׳ בכסלו ה׳תשפ״ד – 23/11/2023

הזמר והיוצר יוסי פריד משחרר סינגל קליפ חדש ומושקע, אותו אף הלחין, בטעם יחודי ומסקרן, העיבוד וההפקה המוזיקלית של מנחם פרידמן

ט׳ בכסלו ה׳תשפ״ד – 22/11/2023

מרכז כיוונים מציע זו השנה השנייה, מלגת לימודים לסטודנטים שלומדים במוסדות שאינם מוכרים במל”ג. המלגה, בגובה 5,000 ₪ עד 10,000 ₪

ח׳ בכסלו ה׳תשפ״ד – 21/11/2023

ברוכים הבאים לאתר "עולם התרבות"-אתר החדשות המרכזי לתרבות ואומנות יוצרת

הרשמו לאתר

שם פרטי*
שם משפחה*
אימייל*
טלפון
שם משתמש(באנגלית בלבד)*
סיסמא*
אימות סיסמא*
דילוג לתוכן